Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg en medisch leiderschap – Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter Verenso
Het vak van specialist ouderengeneeskunde verandert, dit is onder andere te zien aan de rol die ons wordt toegedicht binnen het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Onze voorzitter vertelt over het kwaliteitskader, medisch leiderschap, landelijke ontwikkelingen en er is ook ruimte voor het bespreken van actuele zaken.
Brigitte houdt zich bezig met Waardigheid en Trots, het kwaliteitsprogramma voor de verpleeghuizen. Daarbinnen in het bijzonder met het nieuwe kwaliteitskader en de portefeuille deskundigheid van personeel, opleiden en arbeidsmarktbeleid.
Tijdens het Verenso Regiosymposium zal Laura een overzicht geven van de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederlandse verpleeghuizen. Hierbij zullen de resultaten van het IMPACT onderzoek aan bod komen, alsmede de aanbevelingen voor de praktijk die hieruit zijn voortgekomen. Ten slotte zal er aandacht worden gegeven aan twee nieuwe onderzoeken die zich richten op een betere diagnostiek van respectievelijk urineweginfecties (ANNA studie) en luchtweginfecties (UPCARE studie). In de ANNA studie wordt geëvalueerd of het invoeren van een behandelalgoritme resulteert in beter antibioticagebruik voor urineweginfecties. In de UPCARE studie wordt het effect van de CRP sneltest op antibioticagebruik voor luchtweginfecties geëvalueerd. Tjarda Boere, onderzoekster op de UPCARE studie, zal deze studie tijdens het symposium nader toelichten.
Over dit onderwerp in de literatuur weinig te vinden. Onderzoek naar de mogelijke symptomen in de laatste fase van het leven van de parkinsonpatient toont weinig tot geen informatie. Met name zal mijn presentatie gaan over pijn, wat gebeurt er als je plotseling stopt met levodopa en wat te doen bij delier in de laatste fase.
Niet zelden moeten wij in het verpleeghuis aan de diagnose jicht denken. Ook de steeds meer intensieve behandeling met diuretica geeft verschijnselen van jicht als bijwerking. Hoe kan de behandeling van jicht beter, specifiek bij ouderen? Wat zijn de laatste inzichten? En wat is het verschil tussen jicht en pseudojicht?
Het is de bedoeling dat het een interactieve presentatie wordt. Een mogelijkheid voor u om interessante/ingewikkelde casuistiek van uw patient met jicht voor te leggen aan de specialist.
Een oproep aan alle deelnemers van het symposium om vanaf nu casuistiek te mailen aan de programmacommissie! (ingeborghessels@hotmail.com)
In Nederland is er sprake van een groeiende groep patienten die beademd worden bij (neuro)degeneratieve spierziekten (ALS, spierdystrofie en spinale spieratrofie), ernstige scoliose, hoge dwarslaesie of COPD/longfibrose. Het merendeel van deze patienten blijft thuis wonen. De groep patienten die het thuis niet redt, komt in het verpleeghuis. Wat zijn de karakteristieken van deze patienten? Welke problemen zien wij dagelijks en hoe bespreek je de ethische dillema’s?